Jouw eigen smaak staat voorop. Hou je van pop, (hard)rock, blues, boogie, jazz, wereldmuziek, klassiek, lounge of…? Vooral met de oren werken en niet direct beginnen met het noten lezen, vormt daarbij de belangrijkste insteek. Ook wanneer je juist als gevorderde pianist wilt loskomen van de bladmuziek die je al jaren speelt en met je eigen noten invulling wilt geven aan diezelfde sfeer, help ik je graag verder. De lessen, waarin we kunnen improviseren, lopen vooral langs de volgende 3 interessegebieden:
- naspelen
- songbegeleiding
- componeren/arrangeren
Duke Ellington, Ray Charles, Oscar Peterson, Randy Weston, Thelonious Monk, Errol Garner, Keith Jarret, Diana Krall, Jamie Cullum, Paul Bley, Herbie Hancock. Deze pianisten lichte muziek hebben naast hun geweldige pianospel ook prachtige liedjes gemaakt en dat is geen toeval! De piano is een harmonisch, melodisch én ritmisch instrument. Het biedt daarmee de mogelijkheid tot een brede algemene muzikale ontwikkeling.
I (Na)spelen van (bekende) tunes en hits
Je Spotify-favoriet vertalen naar piano…Als je muziek kunt horen, kunnen hoofd, handen en oren ook leren deze op piano te laten klinken. Dit ontwikkelen van je ‘horen’ is één van de meest dankbare hoofdstukken in mijn lespraktijk. Lukt het je al de melodie deels na te zingen, dan lukt het naspelen met een klein beetje hulp in een handomdraai.
Gevorderde leerling Jesse Boere in actie tijdens één van de pianocafé’s (3x per jaar!) van het Houtens Muziek Collectief.
II Songbegeleiding, extra grond voor het bekende stuk of je eigen lied!
Zangers of zangeressen die zichzelf of een ander beter willen leren begeleiden op piano of toetsen en niet meteen alle ins & outs van het toetsinstrument hoeven te leren kennen. Het gezamenlijk doel is om je zo snel mogelijke praktische handvatten te bieden voor het jezelf beter begeleiden. Misschien begeleidt je jezelf al jaren op dezelfde wijze met drieklanken in rechterhand en octaven in de linkerhand. Je kunt op de piano een lied nog zoveel meer aankleden! Met de stukken die je speelt gaan we direct aan de slag je ‘klassieke’ begeleidingspatronen te verlaten of tenminste te verbreden. Streamingdiensten als Deezer, Spotify & YouTube zijn hierbij in de les onmisbaar.
III Componeer je eigen hit. Arrangeer een bestaand stuk. Improviseer!
Heb je een mooie melodie in je hoofd maar kom je niet verder met de akkoorden? Of, heb je geen idee hoe je een refrein vorm moet geven? Bijna alles is al een keer gedaan. De opbouw van de meeste stukken….zeker die van de echte HITS, loopt langs wetmatigheden en vaste structuren. Als we hier bewust aan werken, zul je ontdekken hoe weinig geheimzinnigheid de magische nummers hebben.
Componeren kun je leren!
Ik begeleid je hierbij en help je die eigen smaak te ontwikkelen en in concrete eigen stukken te vangen. Natuurlijk is het ook heel leuk om een bestaand stuk naar je eigen hand zetten. Om een melodisch idee te krijgen of om op een (eigen) stuk te improviseren kunnen we gebruik maken van de iRealbook-app. Jouw akkoordenschema of die van een pop- of jazzstandard worden dan via de app begeleid door bas en drums en jij kunt er dan ook thuis met fijne begeleiding op los improviseren.